Program de internaționalizare în învățământul superior din România și Ucraina

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin intermediul proiectului Program de internaționalizare în învățământul superior din România și Ucraina. Mobilități academice, (DRP/C/24_04.08.2020), a obținut, în urma unei competiții acerbe și a unui proces de evaluare foarte riguros, o finanțare în valoare de 65.804 lei acordată de Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

  Principalul obiectiv al proiectului a fost încurajarea tinerilor ucraineni, etnici români, din Sudul Basarabiei de a se implica în activități transfrontaliere și de a deprinde practici moderne de utilizare a limbii române în contexte inedite de comunicare, fără a face apel la o limbă-suport, precum limba rusă sau engleza, în procesul instructiv-educativ. Elementele de cultură și civilizație, precum și cele de limbă română contemporană, au fost prezentate grupului țintă prin intermediul unor instrumente digitale actuale, utilizându-se platforme și softuri relevante pentru formarea unor deprinderi de exprimare orală și scrisă, dar și pentru dezvoltarea unor competențe de comunicare în sfera publică. Cursurile de perfecționare/practică lingvistică pentru cei 40 de tineri ucraineni implicați în proiect s-au desfășurat online, pe platforma Microsoft Teams, în perioadele 19-24 octombrie 2020 și 26-31 octombrie 2020. Deși, inițial, proiectul presupunea și deplasarea la Galați a cursanților, din cauza restricțiilor Covid 19, menținute în ambele țări, echipa de management a decis ca pentru siguranța participanților să utilizeze doar metode de învățare/predare/comunicare online. 

 

Cursurile au fost structurate astfel: 

Seria I, perioada 19-24 octombrie 2020:

- Curs de cultură și civilizație românească – formator - lect. univ. dr. Georgiana Ciobotaru

- Curs de gramatică normativă a limbii române contemporane – formator - conf. univ. dr. Ionel Apostolatu

Seria a II-a, perioada 26-31 octombrie 2020:

- Curs de cultură și civilizație românească – formator-  conf. univ dr. Gina - Aurora Necula

- Curs de gramatică normativă a limbii române contemporane – formator- lect. dr. Alexandra - Monica Toma

 

«Ne dorim, pe viitor, să continuăm demersul început în Ucraina la nivel de schimb interuniversitar, prin alte proiecte, cu scopul de a contribui la internaționalizarea cercetării transfrontaliere, la integrarea europeană a viitorilor cercetători, dar și la (re)integrarea în comunitatea lingvistică și culturală a etnicilor români din Sudul Basarabiei. Atât Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, cât și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au ca prioritate susținerea educației în limba română și păstrarea limbii române în Ucraina», a declarat conf. dr. ing. Carmelia Mariana Dragomir Bălănică, responsabil proiect.